Sık Sorulan Sorular

Hurmaları nasıl saklamalıyız? Hurmaları yemeden önce neye dikkat etmeliyiz?

Hurmaların buzdolabı gibi kuru ve serin bir yerde muhafaza edilmesi gerekmektedir. Tüketeceğiniz miktarı yemeden önce yıkamanızı öneririz.

Bebeğim için hangi hurmayı önerirsiniz?

Bebeklerin ve çocukların beslenmesi oldukça hassas ve önemli bir konudur. Çocuklarda görülebilecek olası gıda alerjilerine karşı mutlaka doktorunuza danışmanızı öneririz. Anne olan müşterilerimizin çoğunun tercihi ise yumuşak, etli ve lifli yapıdaki hurmalarımızdan yanadır.

Hurmaların birbirinden farkı var mıdır? Varsa bunlar nedir?

Hurma meyvesinin en büyük özelliği lifli yapıya sahip olup yüksek miktarda vitamin ve mineral içeriyor olmasıdır. Hurmaları birbirinden farklılaştıran ise boyutları, lif oranları, yumuşak veya sert yapıları ve  aromatik tatlarıdır. Damak tadına göre tercih edilmektedir.

Diyet yaparken hangi hurmayı tüketmeliyim?

Diyet yaparken önemli olan lifli ve besleyici yapıdaki hurmaların tüketim adetidir. Diyet listenizi oluştururken mutlaka alanında uzman kişilere danışmanızı ve onların önerecekleri miktarı tüketmenizi öneririz.

İnsülin direncim var, hurma tüketebilir miyim?

Doktorunuzun da yönlendirmesiyle, kuru meyve tüketebilirsiniz. Yediğiniz adet, kuru meyvelerin lifli yapısı ve içerdikleri doğal şeker miktarı önem vermeniz gereken hususlardır. Glikoz şurubuna batırılmamış kuru meyveleri tüketmenizi öneririz.

Ham Bal nedir?

Ham bal, hiç işlenmemiş ve enzimlerini yitirmeyip besin değerlerini koruyan baldır. İçerisinde polen, bal, arı sütü gibi farklı besinler bir arada bulunur. Balın ham olup olmadığını belirleyen ise iki faktör vardır: ısı ve doku. Bir kovanın sıcaklığı yaklaşık 35°C dir ve bal bu sıcaklıkta canlıdır. Yani besin kalitesini sağlayan enzimler hala vardır. Yaklaşık 40°C ye kadarki ısıda bal, ham baldır. Böylelikle de ballar pastörize halde olmazlar ve içlerinde yararlı besinleri barındırırlar. Pastörize ballar ise akışkan haldedir, homojen görünümdedir ve kristallenmezler. Şekerlenme olarak da tabir edilen kristalizasyon heterojen bir görünüme sahip olduğundan, kimi tedarikçiler tarafından ballar yüksek ısıya maruz bırakılarak filtrasyon işlemiyle homojen hale getirilmektedir. Bu ise balın zenginliğini ve yapısını bozmaktadır.

Bal neden kristalleşir? Kristalleşen bal kullanılabilir mi yoksa atılmalı mı?

Kristalleşme, sanılanın aksine tamamen doğal bir olay olup balın tüketilmesini engellememektedir. Saklama koşullarına ve balın elde edildiği çiçeğin yapısına bağlı olarak kristalleşme meydana gelebilir. Saf ve doğal ballar özellikle kış aylarında ve soğukta muhafaza edildiğinde kristalleşebilmektedir. Bal kristalleşmiş haliyle tüketilebileceği gibi benmari usulü ile yaklaşık 40°C aşmayacak bir ısıtma işleminin ardından da tüketilebilir.

Balı nasıl muhafaza etmeliyiz?

Süzme bal oda sıcaklığında (20-25°C) rutubetsiz yerlerde saklanmalıdır. Buzdolabında saklandığı takdirde kristalizasyon süreci hızlanmış olacaktır. Balın; sudan, nemden, direkt güneş ışığından ve ısıdan korunması gerekmektedir. Petek ballar ise 5°C civarında muhafaza edilmelidir.

Diyabet (şeker) hastaları bal tüketebilir mi?

Doktorunuza danışarak tüketmenizi öneririz.

1 yaşından küçük bebekler neden bal tüketmemelidir?

1 yaşından küçük çocuklara bal yedirilmemelidir. Uzmanların verdiği bilgiye göre, arılar bal yapmak için nektar toplarken botulizm bakteri sporlarını da alıp bal yapımında kullanabilmektedirler. Yetişkin bir bireyin gerek vücut savunma sistemi, gerekse midesinin asitli ortamı bu bakterinin kişiye zarar vermesine müsaade etmemektedir. Bebeklerde ise savunma sistemi yeterli gelişmemiştir ve mideleri ise anne sütünü hazmedebilecek durumdadır. Başka bir deyişle yetişkinlerin aksine bebeklerin sindirim sisteminde botulizm sporlarını kontrol eden ve bakterinin çoğalmasını önleyen faydalı bakteriler henüz gelişmemiştir. Botulizm bakteri sporları bebeklerde tehlikeli bir zehirlenmeye neden olabileceğinden kesinlikle 1 yaşından küçük çocuklara bal yedirmeyiniz.

Kaç yaşından itibaren çocuklara bal yedirilebilir?

Bir yaşından sonra çocuklara bal yedirilebilir ancak olası bir gıda alerjisine karşı tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışmanızı öneririz.

Balın açık veya koru renkte olması kalitenin farklı olduğunu mu gösterir?

Balın aromatik tadı, şeker dengesi, renginin açıklığı veya koyuluğu tamamen kaynağıyla ilgilidir. Bu nedenle de rengin açıklığı veya koyuluğu kalitesinin göstergesi değildir. Koyu renkte olup besin değeri açısından çok zengin olan çam, püren ve kestane gibi ballar olduğu gibi açık renge sahip yüzlerce çiçeğin besin değerlerini içeren ballar da vardır.

Ürünlerinizi nasıl seçiyorsunuz?

Titizlikle yaptığımız araştırmaların ve aldığımız referansların ardından, özellikle ihracat ağırlıklı çalışan tedarikçilerin ürünlerini seçip, analizlerinin değerlendirilmesinin sonucunda ürün portföyümüze ekliyoruz.

Bize sıkça gelen soruların sonuna geldik 🙂

Aklınıza takılan her soruyu bize iletişim formu aracılığı ile danışabilirsiniz.

Sağlıcakla kalın.