Güne @gidadedektifi ‘nin bilgilendirici paylaşımı ile başlayalım dedik???
Bu Yazıda Bahsedilen Behçem Gurme Lezzetleri:
Ramazan ayının gelmesiyle bol lifli ve besin değeri yüksek doğal gıdaları incelemeye başlıyoruz. Tabi ilk incelememiz genellikle iftar ve sahur sofralarının olmazsa olmazı; Hurma ile olacak. Daha önce bahsetmiştik; hurma alırken kalitesi düşük ve glikoz şurubu ile parlatılmış olanlara dikkat etmeliyiz. Bu durum genellikle Tunus ve İran menşeili hurmalarda oluyor. Mebrum hurma; Suudi Arabistan menşelidir.
İlk olarak hurmadaki karbonhidrat oranından bahsedelim. Öyle ki, hurma karbonhidrat açısından çok zengin bir gıdadır. Fakat, hurmadaki bu yüksek orandaki Karbonhidrat, vücudun sindirimini kolaylaştıracak ve kan şekerinin dengesini bozmayacak ideal orandaki lif ile birlikte bulunuyor. Öyle ki, 100 gr. Mebrum hurmadaki 72,9 gr. Karbonhidrata karşılık 23 gr. Lif bulunuyor. Bu gerçekten inanılmaz derecede yüksek bir oran. İşte defalarca anlatmaya gayret ettiğimiz gerçek meyvedeki gerçek şeker içeriği farkı tam da buradan geliyor. Gerek meyvede gerekse karbonhidrat açısından yüksek değere sahip hurmada bulunan yüksek lif, içeriğinde bulunan şekerin vücutta uzun süre sindirilerek kan şekerini dengede tutmaya – başka bir deyişle beyni glikoz ile uygun oranda ve yoğunlukta beslemeye – yarıyor. Bu bakış açısıyla şekerin doğal ve gerçek haliyle alımı vücuda zarar değil, yarar getiriyor.
Hurmadaki yarar sadece sindirime katkısıyla değil, içerdiği diğer bileşenlerle de dikkat çekici. Öyle ki, 2 adet hurmada 17,7 mg. Kalsiyum, 18,9 mg. Fosfor ve 0,9 mg. Demir bulunuyor. Bunun yanısıra özellikle gebelik ve emzirme döneminde alınması gereken Folik asit de doğal haliyle hurmada bulunuyor. 2 adet hurmada yaklaşık 7,5 mg. Folik asit bulunuyor. Bunun yanısıra hurmada Potasyum, Magnezyum, A ve B vitaminleri dikkat çekici oranlarda yer alıyor.